Subota, 25 Juni 2022 12:24

Zlatan Vujanović o tržištu naftnih derivata: Nemoguće predvidjeti kretanje cijene goriva Istaknuto

Cijelo tržište se suočava s problemima snabdijevanja i rasta cijena već duži period, kaže Vujanović

Iako je Vlada FBiH propisala maksimalne visine marži u veleprodaji i maloprodaji naftnih derivata, cijene goriva na benzinskim pumpama nekontrolirano skaču.

Sve uvozimo

Kako je u razgovoru za „Avaz“ kazao federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović (SBB), BiH je uvozno orijentirana zemlja i uvozi više od 80 posto hrane, te ne može utjecati na smanjenje nabavnih cijena uvoznih proizvoda.

- Osim toga, BiH energente kao što su prirodni plin i naftni derivati uvozi 100 posto. U ovom periodu cijelo tržište naftnih derivata suočava se s problemima snabdijevanja i rasta cijena, jer pojedine rafinerije imaju ograničen kapacitet dok se tehnološki ne prilagode sirovinama iz „neruskih“ izvora i nije moguće predvidjeti daljnji razvoj kretanja nabavnih i maloprodajnih cijena goriva - rekao je Vujanović.

U FBiH je trenutno na snazi Odluka o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, kojom je Vlada FBiH propisala privrednim društvima maksimalnu visinu marži.

- Nadzor nad provođenjem ove odluke kontinuirano vrše nadležne tržišne inspekcije. Tokom marta izvršeno je 1.155 inspekcijskih nadzora te je izdato 430 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 352.800 KM - kazao je Vujanović.

Smanjena ponuda

Određivanje najvišeg nivoa cijena pojedinih naftnih derivata, na način kako je to uradila Vlada Republike Hrvatske, u FBiH bi se nedvojbeno odrazilo na uredno snabdijevanje tržišta.

- To bi uzrokovalo smanjenu ponudu, pa čak i nestašicu naftnih derivata. Naime, nijedan prometnik naftnih derivata neće raditi na svoju štetu, odnosno, u konkretnom slučaju, da se bavi prodajom naftnih derivata na način da ih prodaje po nižoj cijeni od nabavne - objasnio je Vujanović.

Uvoz najveći iz Hrvatske

Prema podacima Federalnog ministarstva trgovine, u prva tri mjeseca 2022. godine, najveći uvoz naftnih derivata bio je iz Hrvatske (48,83 posto), zatim iz Srbije i Italije.

 

Izvor: https://avaz.ba/