Notice: Trying to get property of non-object in /home/fmtgovba/public_html/components/com_k2/router.php on line 292

Notice: Trying to get property of non-object in /home/fmtgovba/public_html/components/com_k2/router.php on line 292
Informacija o kretanju cijena za mjesec mart/ožujak 2022. godine - Federalno ministarstvo trgovine
Srijeda, 27 April 2022 13:27

Informacija o kretanju cijena za mjesec mart/ožujak 2022. godine

Potrošačke cijene u martu/ožujku 2022. godine, u prosjeku su porasle za 3,0% u odnosu na prethodni mjesec.

 

Posmatrano po odjeljcima Klasifikacije lične/osobne potrošnje prema namjeni, cijene su porasle u odjeljcima: Prijevoz za 9,7%,

Odjeća i obuća za 5,4%, Hrana i bezalkoholna pića za 3,0%, Ostala dobra i usluge za 1,8%, Stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za 1,6%, Restorani i hoteli za 1,1%, Obrazovanje za 0,3%, Alkoholna pića i duhan za 0,2% i

Rekreacija i kultura za 0,1%. 

Cijene su pale u odjeljku Zdravstvo za 0,1%.

U ostalim odjeljcima, u prosjeku, cijene se nisu  mijenjale.

U martu/ožujku 2022. godine u odnosu na mart/ožujak 2021. godine, cijene su porasle za 11,0% (godišnja inflacija).   

    
 
cijene zvotnih namiernica tabela
 

Prosječne cijene se ne mogu porediti

Prosječne cijene po gradovima, koje objavljuje Federalno ministartstvo trgovine, a koje preuzima od Federalnog zavoda za statistiku, se ne mogu koristiti za međusobno poređenje.

Prema međunarodnoj metodologiji prikupljanja cijena, a koja je u primjeni i u Bosni i Hercegovini, slijedi se princip snimanja cijene najprodavanije marke proizvoda na svakom prodajnom mjestu. Stanovništvo, u skladu sa svojom kupovnom moći, a koja je značajno različita po pojedinim gradovima u Federaciji BiH, kupuje skuplje ili jeftinije marke istog proizvoda. Za svaki pojedinačni grad, se u zavisnosti od broja stanovnika, snima različit broj cijena istog proizvoda ( npr. prehrambeni proizvodi se u Tuzli snimaju na osam mjesta snimanja, a u Mostaru na tri mjesta snimanja). Prosječna cijena za grad se izračunava prostom geometrijskom sredinom.

Imajući u vidu primjenjenu metodologiju izračuna prosječnih cijena, koja podrazumjeva različit broj snimljenih cijena po pojednim gradovima i različit nivo cijena po pojedinim markama istog proizvoda, jasno je da se prosječne cijene izračunate na ovakav način ne mogu koristiti za međusobno poređenje, niti na osnovu njih donositi zaključak da je neki grad skuplji ili jeftiniji od drugog.

U skladu sa evropskim pristupom, Indeks potrošačkih cijena u BiH predstavlja čisti Laspeyresov indeks cijena, što znači da on prikazuje promjenu u cijeni između tekućeg i referentnog perioda pri tome eliminirajući utjecaj ostalih faktora na kretanje cijena. Dakle, pored cijene u izračunu indeksa učestvuje i pripadajući ponder, pa prema tome, prosječna cijena, ne može biti jedini pokazatelj kretanja cijena.

.

prosjecne cijene

Federalno ministarstvo trgovine
Ante Starčevića bb, Mostar 88000
Tel: 036/310-148 (centrala)
Fax: 036/318-684
Sektor za vanjsku trgovinu
036/318-685
Odsjek za cijene (prijava – OPC obrasci)
Tel: 036/356-448  /  Fax: 036/327-936
Odsjek za analizu tržišta (XML obrasci)
Tel: 036/312-622
Copyright © 2020. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora. | Sadržaj je dostupan na svim uređajima.