Srijeda, 18 Oktobar 2023 16:40

Ministar Hasičević: „Zaključavanje cijena“ za 34 i više proizvoda od 1. januara 2024. godine

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević održao je danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, sastanak sa predstavnicima Udruženja poslodavaca u FBiH, Uprave za inspekcijske poslove FBiH, Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH i Udruženja za zaštitu potrošača. Na sastanku se razgovaralo o odluci o ograničenim maržama na osnovne životne namirnice koja je na snazi, zatim o „zaključavanju cijena“ od početka naredne godine, ali i o drugim zakonskim propisima iz ovog resora. Na sastanku je dogovorena i podrška prijedlogu za obavezno zatvaranje prodajnih objekata nedjeljom.

Ministar Hasičević je naglasio da su usaglašeni stavovi o odluci o ograničenju marži za 15 proizvoda koja je stupila na snagu 12. oktobra i važi do 31. decembra ove godine.

- To ne znači da neće doći do poskupljenja tih proizvoda, već da ćemo ga strogo kontrolisati kako bi spriječili “divljanje cijena” - pojasnio je Hasičević.

Podržano je pokretanje akcije u sklopu jačanja društvene odgovornosti pod radnim nazivom “zaključana cijena“ koja bi preliminarno obuhvatila grupu od 34 artikla.

Ministar je dodao da su imenovani članovi radne grupe iz Federalnog ministarstva trgovine i Udruženja poslodavaca za "zaključavanje cijena" za 34 i više proizvoda, i dogovoreno da u radnu grupu uđu i predstavnici sindikata i potrošača.

Također je istakao da će tom mjerom biti jasno definisana krajnja cijena tih artikala koja će biti manja od trenutne, što će biti i označeno na policama od 1. januara 2024.

Direktor Udruženja poslodavaca u FBiH Mario Nenadić pohvalio je pristup ministra Hasičevića rješavanju problema s cijenama.

- Mi smo vrlo odgovorno prihvatili aktivnost koja je u toku u vezi ograničavanja marži, dorađujemo je i uključujemo i druge nadležne koji će doprinijeti što boljoj implementaciji te odluke – naveo je Nenadić.

Ono što posebno ohrabruje poslodavace, kako je dodao, jeste da je federalni ministar trgovine pokrenuo inicijativu i konkretne aktivnosti u vezi izmjene određenih zakonskih rješenja, među kojima i zakona o unutrašnjoj trgovini.

Glavni federalni tržišni inspektor Elmir Ramić podsjetio je da je odluka u vezi ograničavanja marži stupila na snagu 12. oktobra. On je kazao i da je bilo određenih nedoumica oko načina kontrole primjene odluke, o čemu je inspektor i izvijestio učesnike današnjeg sastanka, kao i o tome da su te nedoumice otklonjene.

- Prema informacijama koje imam trenutno sa terena, odluka se dosta poštuje, nema puno prekršaja i cijene proizvoda koje su obuhvaćene odlukom idu dole. Znači, možete provjeriti da su trgovci vršili korekcije i da su snižene cijene artikala. Mislim prije svega na cijene mlijeka, ulja, brašna, riže, cijene deterdženata za suđenje. Našim analizama prije samog donošenja ovih marži, utvrđene su puno veće marže nego što su sada propisane ovom odlukom – dodao je Ramić.

Marin Bago iz Udruženja potrošača Futura Mostar rekao je da je od njihovog osnivanja, od 2008. godine, prvi put da ih je ministar okupio u tom sastavu i da su dobili priliku biti na izvoru informacija i postaviti bilo koja pitanja.

- Dakle, apsolutno podržavamo ovu odluku i doprinos Ministarstva trgovine FBiH - naveo je Bago, prenijela je Federalna novinska agencija.

 

Medij

Federalno ministarstvo trgovine
Ante Starčevića bb, Mostar 88000
Tel: 036/310-148 (centrala)
Fax: 036/318-684

Odnosi s javnošću
Tel: 061-255-191 / email: mirna.sadikovic@fmt.gov.ba 
Sektor za vanjsku trgovinu
Tel: 036/318-685
Odsjek za cijene (prijava – OPC obrasci)
Tel: 036/356-448  /  Fax: 036/327-936
Odsjek za analizu tržišta (XML obrasci)
Tel: 036/312-622

Copyright © 2020. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora. | Sadržaj je dostupan na svim uređajima.

logo