Četvrtak, 09 Juli 2020 15:12

Vujanović: Ukinuta obaveza kontrole kvalitete pri izvozu trupaca, rezane građe...

Federalno ministarstvo trgovine cijeneći sve inicijative i prijedloge privrednika koji doprinose boljem uređenju trgovinske djelatnosti uvažilo je navedeni prijedlog

Odluka o izmjeni Odluke o određivanju proizvoda koji podliježu kontroli kvaliteta pri uvozu i izvozu, kojom je Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, ukinula obavezu kontrole kvaliteta pri izvozu trupaca, rezane građe, drveta za ogrjev i suhu destilaciju, celuloznog i oblog tehničkog drveta, stupila je na snagu danas.

Potvrdio je to za "Avaz" federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović.

Izmjena Odluke je izvršena zbog usklađivanja postupanja inspekcijskih organa entiteta i Brčko Distrikta pri izvozu drvnih sortimenata iz Bosne i Hercegovine, kao i olakšanja poslovanja privrednicima i smanjenja parafiskalnih nameta.

Ministar Vujanović je podsjetio da prema dosad važećoj Odluci na graničnim prijelazima na kojima kontrolu kvaliteta vrši Federalna uprava za inspekcijske poslove, prilikom izvoza drvnih sortimenata, obavljala kontrola kvalitete i izvoznici su bili dužni imati uvjerenje o kontroli kvaliteta tih proizvoda za izvoz.

gradja

- Na graničnim prijelazima gdje kontrolu kvaliteta obavljaju nadležne inspekcije Republike Srpske i Brčko distrikta ne obavlja se kontrola kvaliteta proizvoda pri izvozu. U ovakvoj situaciji proizvođači i izvoznici drvnih sortimenata iz Federacije BiH su imali veće izvozne troškove i duže procedure u odnosu na izvoznike iz Republike Srpske i Brčko distrikta - rekao je Vujanović.

Proizvođači i izvoznici drvnih sortimenata iz Federacije BiH su od Federalnog ministarstva trgovine, kao ovlaštenog predlagača Odluke tražili ukidanje ove obaveze, pri čemu su istakli da ista nema svoju svrhu jer njihovi kupci ne traže uvjerenje o kvaliteti proizvoda izdato od strane preduzeća ovlaštenog u Federaciji, te predstavlja klasičan parafiskalni namet.

Federalno ministarstvo trgovine cijeneći sve inicijative i prijedloge privrednika koji doprinose boljem uređenju trgovinske djelatnosti uvažilo je navedeni prijedlog što je rezultiralo donošenjem vladine Odluke.

 

Izvorhttps://avaz.ba/