Javni poziv za dobrovoljno učešće u projektu "Zaključavamo cijene"

Federalno ministarstvo trgovine zajedno sa Udruženjem poslodavaca, udruženjima potrošača i Sindikata trgovine pokrenulo je projekat ‘’zaključavamo cijene’’ kojim se cijene za 40 prehrambenih i higijenskih proizvoda smanjuju i zaključavaju na period od 3 mjeseca.


Projekat zvanično stupa na snagu 15. decembra i trajaće do 15 marta. Dogovorena je niža i ‘zaključana’ cijena za 40 + proizvoda, koji će biti obilježeni logom izrađenim za ovu namjenu. Za male trgovce, koji žele da se priključe ovom društveno odgovornom projektu, ostavljena je mogućnost da izaberu sa spiska 20 proizvoda za koje će sniziti i ‘zaključati’ cijene.

Prilikom odabira namirnica vodilo se računa o kvaliteti i različitim brendovima, a trgovcima je ostavljena mogućnost da sklapaju dogovore sa proizvođačima i dobavljačima sa kojima oni najviše posluju.

To praktično znači da će trgovci, koji dobrovoljno učestvuju u ovom projektu, imati proizvode sa spiska po maksimalno određenim maloprodajnim cijenama, ali ne moraju svi biti od istog proizvođača. Takođe, trgovine koje učestvuju u ovom projektu imaće na vratima plakate sa spiskom sniženih proizvoda, te naznačenom starom i novom cijenom proizvoda.

Federalno ministarstvo trgovine sačinilo je protokol sa jasno utvrđenim pravilima učešća u projektu. Trgovci koji budu zainteresovani da se pridruže moći će preuzeti protokol u ovom linku: Download!
isprintati, potpisati, skenirati i poslati natrag Federalnom ministarstvu trgovine, a mail adresa je : Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. .

Po potpisivanju protokola, trgovci preuzimaju logo kojim označavaju sve snižene artikle i mogu ga koristiti za vrijeme trajanja projekta.

Ukoliko iz bilo kojeg razloga trgovci napuste projekat dužni su odmah javiti Federalnom ministarstvu trgovine uz obrazloženje.

Cilj projekta ‘zaključavamo cijene’, nastalog na dobrovoljnoj bazi, je olakšati građanima, a naročito osjetljivim socijalnim kategorijama period ekonomske nestabilnosti i svakodnevnog rasta cijena.

Federalno ministarstvo trgovine
Ante Starčevića bb, Mostar 88000
Tel: 036/310-148 (centrala)
Fax: 036/318-684

Odnosi s javnošću
Tel: 061-255-191 / email: mirna.sadikovic@fmt.gov.ba 
Sektor za vanjsku trgovinu
Tel: 036/318-685
Odsjek za cijene (prijava – OPC obrasci)
Tel: 036/356-448  /  Fax: 036/327-936
Odsjek za analizu tržišta (XML obrasci)
Tel: 036/312-622

Copyright © 2020. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora. | Sadržaj je dostupan na svim uređajima.

logo