Četvrtak, 06 Juni 2024 14:59

Federalno ministarstvo trgovine održalo je prvu javnu raspravu o Zakonu o unutrašnjoj trgovini u Mostaru

Prisustvovali su predstavnici poslodavaca, potrošača, sindikata, Privredne komore FBiH.

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević u uvodnom izlaganju podsjetio je da su prilikom izrade zakona u radnu grupu bili uključeni svi akteri na koje se zakon odnosi, te da je tekst usklađen i sa potrebama trgovaca, potrošača, sindikata, ali i usklađen sa evropskim zakonodavstvom.

To su prepoznali i Vlada FBiH i parlamentarci i usvojili zakon u formi Nacrta.

''Svakodnevno dobivamo na desetine mailova, neke razmatramo, na neke odgovaramo, za neke imamo različite stavove. Javna rasprava doprinosi boljem razumijevanju određenih odredbi, a ovim zakonom je definirano jako puno bitnih stvari. Radi se na novom zakonu koji bi trebao zamijeniti dosadašnji, arhaični i nadamo se da ćemo u ovoj javnoj raspravi dobiti dobre primjedbe i sugestije te ćemo zajednički doći do cilja, a to je funkcionalan zakon koji se može provesti u praksi'', kazao je ministar Hasičević.

Predstavnike Udruženja poslodavaca zanimalo je hoće li se u Prijedlog zakona uvrstiti njihovi prijedlozi o uvođenju elektronske evidencije, QR kodovima i slično.

Ministar Hasičević je kazao da su neka rješenja već uvrštena, a ona koja nisu biće tretirana Zakonom o zaštiti potrošača i Zakonom o e-trgovini koje ovo ministarstvo takođe priprema.

Dio rasprave odnosio se i na određivanje radnog vremena prodajnih objekata i neradnoj nedjelji. Predstavnici privredne komore FBiH naveli su primjere iz gradova u kojima je neradna nedjelja zaživjela i ocijenili da je praksa pokazala kako u tim sredinama nije došlo do većih problema, te da su se kupci brzo prilagodili.

Ministar Hasičević podsjetio je da je namjera bila objedinjavanje propisa na nivou Federacije, te da su analize pokazale da bi preraspodjela rada prodajnih objekata sa sedam na šest dana u sedmici bila višestruko korisna i za trgovce i za potrošače.

''Do sada je, što se tiče same neradne nedjelje, to pitanje prema postojećem zakonu bilo ostavljeno na odlučivanje lokalnim zajednicama, od kojih su neke uvele neradnu nedjelju, a druge nisu, što je predstavljalo problem i radnicima i trgovačkim lancima. Razgovarali smo sa Sindikatom trgovačkih radnika, koji se uz peticiju i druge način nastojao izboriti za tu neradnu nedjelju, razgovarali smo i sa poslodavcima koji su više nego spremni na jedno takvo zakonsko rješenja, a njihov motiv je bio i taj da se to riješi na razini Federacije kako bi imali jedinstvena rješenja'', kazao je Hasičević.

Uz napomenu da je neradna nedjelja civilizacijska odredba dodao je kako zakon ima i socijalni efekt, budući da je nedjelja dan za porodicu.

''Dosta uslužnih i javnih institucija ne radi nedjeljom, pokazalo se da (pre)opterećenje radnika tokom sedam dana prouzrokuje samo pad produktivnosti. Nedjelja se nametnula kao logičan izbor. Napravili smo i analize, uzeli smo Mostar, Bijeljinu kao pogranično područje, ostale velike trgovačke lance i mjerili njihove promete. O padu prometa nema uopće govora, čak se vidi da se promet od nedjelje preraspodijelio na subotu i ponedjeljak, a slično je i u susjednoj Hrvatskoj – ističe federalni ministar trgovine.

Javne rasprave u narednih mjesec dana održat će se i u Zenici, Tuzli, Sarajevu i Bihaću. Na web stranici ministarstva fmt.gov.ba objavljen je i obrazac putem kojeg svi zainteresovani mogu slati svoje prijedloge i sugestije. Konstruktivni prijedlozi biće uvršteni u tekst zakona koji u formi Prijedloga ponovo ide u parlamentarnu proceduru do konačnog usvajanja.

Federalno ministarstvo trgovine
Ante Starčevića bb, Mostar 88000
Tel: 036/310-148 (centrala)
Fax: 036/318-684

Odnosi s javnošću
Tel: 061-255-191 / email: mirna.sadikovic@fmt.gov.ba 
Sektor za vanjsku trgovinu
Tel: 036/318-685
Odsjek za cijene (prijava – OPC obrasci)
Tel: 036/356-448  /  Fax: 036/327-936
Odsjek za analizu tržišta (XML obrasci)
Tel: 036/312-622

Copyright © 2020. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora. | Sadržaj je dostupan na svim uređajima.

logo