Utorak, 03 Oktobar 2023 16:38

Ministar Hasičević održao sastanak s resornim kantonalnim ministrima o cijenama prehrambenih artikala

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević održao je danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sastanak sa kantonalnim ministrima u čijoj nadležnosti je oblast trgovine.

Ovom prilikom razmotrena su pitanja iz oblasti trgovine, s posebnim naglaskom na cijene prehrambenih artikala, kao i unapređenje saradnje u prometu roba i usluga. Također, tema sastanka je bilo i poboljšanje poslovnog okruženja u oblasti trgovine putem unapređenja zakona i propisa, s fokusom na Zakon o unutrašnjoj trgovini i Zakon o kontroli cijena, na kojima je Federalno ministarstvo trgovine radilo posljednja četiri mjeseca.

Budući da je ministar Hasičević predsjednik Savjeta za strane investitore Federacije BiH na sastanku su razmjenjene i informacije o potencijalima za ulaganja i privlačenje investitora, te poboljšanje infrastrukture, s ciljem stvaranja što boljeg poslovnog ambijenta.

Na sastanku je, između ostalog, razmatrano pokretanje akcije u sklopu jačanja društvene odgovornosti pod radnim nazivom “Zaključana cijena” gdje je preliminarno dogovorena grupa od 34 artikla za koje bi se dogovorila snižena cijena.

Ministar Hasičević je nakon sastanka izjavio da bi, prema razgovorima sa terena, obuhvat artikala mogao biti i veći.

- Tu moramo uključiti trgovce sa aspekta jačanja njihove društvene odgovornosti, odnosno da se oni na jednoj dobrovoljnoj osnovi uključe u akciju i drago mi je da su pristali. Tu nam treba podrška i resornih ministara i danas smo imali konstruktivnu raspravu - istakao je ministar Hasičević.

Sastanak sa kantonalnom ministrima, kako je dodao, prvi je korak je u nastavku kontinuiranog dijaloga i nastojanja da se zajedničkim snagama pronađu najbolja rješenja koja će zaustaviti rast cijena osnovnih životnih namirnica, sa posebnom pažnjom prema socijalno osjetljivim kategorijama. U tom smislu je i ranija odluka kojom je spisak od devet artikala za koje je predhodnom odlukom utvrđena maksimalna marža, proširena na 15 artikala.

Ministar privrede, rada i prostornog uređenja Posavskog kantona Dragutin Živković je ocijenio da je dobro što je korigovana ranija odluka od 31. augusta koja je izazvala niz reakcija, te definirani potrošački artikli sa maksimalnim maržama u pogledu veleprodaje i maloprodaje.

- Današnji sastanak je upravo u tom kontekstu da dođemo do rješenja i uzmemo u obzir, sa stajališta i Posavskog kantona i Ministarstva koje predstavljam i Vlade, male i velike trgovce i svakako uvažiti mjeru i inicijativu Vlade FBiH da zaštiti posebno socijalne kategorije, kao i one sa najmanjim prihodima – dodao je Živković.

Ministar privrede Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić je rekao da naši mali trgovci nisu bili spremni da iznesu sva ta ograničenja koja su bila navedena.

- Ljudi nisu znali na koji način provesti prvu odluku i imali smo brojna pitanja. Moramo voditi računa o privrednim subjektima, ali i socijalno ugroženim kategorijama građana - poručio je Šibonjić.

Izvor: https://fbihvlada.gov.ba

Medij

Federalno ministarstvo trgovine
Ante Starčevića bb, Mostar 88000
Tel: 036/310-148 (centrala)
Fax: 036/318-684

Odnosi s javnošću
Tel: 061-255-191 / email: mirna.sadikovic@fmt.gov.ba 
Sektor za vanjsku trgovinu
Tel: 036/318-685
Odsjek za cijene (prijava – OPC obrasci)
Tel: 036/356-448  /  Fax: 036/327-936
Odsjek za analizu tržišta (XML obrasci)
Tel: 036/312-622

Copyright © 2020. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora. | Sadržaj je dostupan na svim uređajima.

logo