Petak, 17 Juni 2016 16:47

Ministar Vujanović na regionalnoj konferenciji Svjetske banke u Gruziji

U sklopu pripremnih aktivnosti na formiranju Savjeta za strane investitore FBiH, federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović je, 14. i 15. juna 2016. godine u Batumiju u Gruziji, prisustvovao regionalnoj konferenciji “Politika i promocija investiranja” (“Investment Policy and Promotion Conference“), koju su zajednički organizirali Grupacija Svjetske banke i Ministarstvo ekonomije i održivog razvoja Gruzije.

 

Konferenciji je prisustvovalo više od 50 učesnika iz 16 zemalja iz Evrope, Azije i Afrike, a na njoj su učestvovali i predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnose BiH, Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnja RS i FIPA-e.

Ova konferencija je okupila respektabilne eksperte i praktičare iz Grupacije Svjetske banke i drugih relevantnih institucija s ciljem razmjene informacija o najnovijim trendovima u politici i promociji investiranja. Također, konferencija je bila platforma za razmjenu znanja između predstavnika država učesnika i klijenata Grupacije Svjetske banke.

Tokom boravka u Batumiju, ministar Vujanović je održao sastanak s vodećim čovjekom Grupacije Svjetske banke u sektoru Politike i promocije investiranja Robertom Echandijem, kojeg je upoznao o ekonomskim i političkim aktuelnostima, sa analitičkim osvrtom sa stanovišta promocije investiranja.

Echandi, koji veoma dobro poznaje situaciju u našoj zemlji, s obzirom da je Svjetska banka prisutna u BiH više od 15 godina i ima značajna postignuća, oduševljen je informacijama o izuzetno kvalitetnom i ‘na svjetskom nivou’ konkurentnom potencijalu mladih obrazovanih ljudi u BiH sa izuzetnim psiho-fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

Ministar Vujanović ga je, između ostalog, upoznao da su među ovim mladim ljudima koji dolaze iz naše zemlje trenutno u Evropi dominantni matematičari srednjoškolci, osvajači svih medalja na posljednjoj Evropskoj matematičkoj olimpijadi, inženjeri projektanti i informatički stručnjaci za rad na projektovanju u 3D laboratorijama i fizičkoj izradi praktično i industrijski primjenjivih i upotrebljivih 3D printing.

Federalno ministarstvo trgovine
Ante Starčevića bb, Mostar 88000
Tel: 036/310-148 (centrala)
Fax: 036/318-684
Sektor za vanjsku trgovinu
036/318-685
Odsjek za cijene (prijava – OPC obrasci)
Tel: 036/356-448  /  Fax: 036/327-936
Odsjek za analizu tržišta (XML obrasci)
Tel: 036/312-622
Copyright © 2020. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora. | Sadržaj je dostupan na svim uređajima.