Srijeda, 22 Mart 2017 17:48

Održana konstitutivna sjednica Savjeta za strane investitore Federacije BiH

U sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu je danas održana konstitutivna sjednica Savjeta za strane investitore Federacije BiH koju je vodio federalni ministar trgovine i predsjednik Savjeta Zlatan Vujanović.

U skladu sa Zakonom o stranim ulaganjima u FBiH Federalna vlada je na 88. i 89. sjednici imenovala predsjednika i članove ovog savjeta, s svrha osnivanja ovog savjetodavnog tijela Vlade FBiH je pomaganje i podsticanje stranih investicija i unapređenje ukupnog poslovog ambijenta za investitore, te potpunija koordinacija i saradnja institucija federalnog, kantonalnog i lokalnog nivoa u oblasti investiranja. Osnivanje Savjeta, kojem tehničku podršku pruža Grupacija Svjetske banke i Britanska ambasada u BiH, dio je planiranog unapređenja poslovne klime i konkurentnosti u Federaciji BiH zacrtane Reformskom agendom.

- Želimo ubrzati reformu poslovnog okruženja kroz pojednostavljenje i automatiziranje registracije poslovnih subjekata, ubrzati procedure za pribavljanje građevinskih dozvola i olakšati izvoz kroz jačanje kontrole kvaliteta usklađene sa zahtjevima EU - rekao je ministar Vujanović, pojašnjavajući najznačajnije korake koje bi eliminisale prepreke za veća i bolja ulaganja u FBiH.

- Potrebni su nam bolji zakoni i prakse za zaštitu investitora, kvalitetnija zaštita manjinskih dioničara i uvođenje privrednih sudova - naglasio je Vujanović

Članovi Savjeta danas su razmatrali informaciju o ulozi i zadacima Savjeta za strane investitore FBiH, te usvojili Poslovnik o radu i okvirni plan aktivnosti za 2017. godinu. Za zamjenika predsjednika Savjeta danas je imenovan federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić.

Na današnjoj sjednici Savjeta prezentirane su i aktivnosti Privredne komore FBiH na privlačenju stranih investicija, Bijela knjiga Vijeća stranih investitora BiH za 2016. godinu i aktivnosti Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH u 2016. godini.

U sastavu Savjeta su predstavnici federalnih i kantonalnih ministarstava, Privredne komore FBiH, Saveza općina i gradova FBiH i Vijeća stranih investitora u BiH. Ovom strukturom nastoji se uspostaviti partnerski odnos između svih nivoa vlasti u FBiH, ojačati javno-privatni dijalog kroz operativni rad na konkretnim problemima ili inicijativama u cilju otklanjanja ograničenih faktora za investitore i poticanje budućih ulaganja.

U svom radu, Savjet će koristiti izvještaje i nalaze domaćih i međunarodnih institucija i organizacija s prijedlozima za unapređenje poslovne klime u Federaciji BiH.