Utorak, 25 Oktobar 2016 15:08

Radionica na temu „Značaj i trenutna situacija u vezi sa genetski modifikovanim organizmima u BiH“

Danas, 25. 10. 2016. godine, u Mostaru je održana četvrta po redu radionica na temu „Značaj i trenutna situacija u vezi sa genetski modifikovanim organizmima u BiH“ koju je organizovalo Federalno ministarstvo trgovine u saradnji sa Agencijom za sigurnost hrane BiH i Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju (GIZ).

Nedavno istraživanje stavova i mišljenja potrošača o genetski modificiranoj (GMO) hrani za ljude i životinje su pokazala da su bosanskohercegovački građani zabrinuti zbog GMO proizvoda i njihove prisutnosti na domaćem tržištu. Istraživanje koje je za GIZ projekat „Genetski nemodificirana kvalitetna soja iz Dunavske regije“ provelo Udruženje za zaštitu potrošača Tuzla pokazuje da je većina od preko 1000 intervjuiranih ispitanika protiv genetskog inženjeringa u poljoprivredi i proizvodnji hrane. Oko 90% intervjuiranih je spremno da plati više za hranu bez utjecaja GMO-a. Većina učesnika u istraživanju vjeruje da lokalno proizvedena hrana nije genetski modificirana. Istraživanje je pokazalo da bosanskohercegovački građani imaju nedostatak informacija i znanja o GMO proizvodima.

Osnovni cilj ovih radionica je jačanje svijesti o trenutnoj situaciji sa GMO proizvodima na bosanskohercegovačkom tržištu. To podrazumijeva i novonastalu situaciju u vezi sa legalizacijom uvoza GMO proizvoda i namjeru nadležnih organa da se u Bosni i Hercegovini implementira sistem označavanja za proizvode koji ne sadrže GMO. Označavanje proizvoda koji ne sadrže GMO će za bosanskohercegovačke potrošače predstavljati veliki korak naprijed u ostvarivanju prava na informisanost i slobodu izbora.