Srijeda, 14 Decembar 2016 18:03

U Mostaru održan okrugli stol o sivoj ekonomiji

Federalno ministarstvo trgovine je, u suradnji sa Udrugom za zaštitu potrošača Futura Mostar, organiziralo danas u Mostaru okrugli stol o temi „Utjecaj sive ekonomije u trgovini na ekonomske interese trgovaca i potrošača“.

Po riječima federalnoga ministra trgovine Zlatana Vujanovića, problem sive ekonomije jako je ozbiljan fenomen koji je prisutan u našoj zemlji, zbog čega je borba protiv ovih pojava jedna od važnijih zadaća vladinih institucija.

- Najbolji način borbe protiv sive ekonomije jeste unaprjeđenje zakonskih rješenja i međuresorne suradnje nadležnih institucija i poduzetnika, te podizanje svijesti potrošača - kazao je ministar Vujanović.

Govoreći o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjoj trgovini, ministar je ustvrdio kako je svrha toga nacrta smanjenje sive ekonomije uređenjem trgovanja na tržnicama na malo i drugim mjestima izvan trgovina.

U okviru panel diskusije gospodarstvenici su bili u prilici iznijeti probleme i prepreke s kojima se suočavaju u praksi, te dati prijedloge za njihovo rješavanje.

Vujanović je ponovio i kako Vlada FBiH, putem Federalnoga ministarstva trgovine, dodjeljuje sredstava tekućih transfera iz proračuna za podršku udruženjima potrošača.

Ekonomski stručnjak prof. dr. Vjekoslav Domljan je, tijekom okrugloga stola, iznio sveobuhvatnu analizu sive ekonomije koju je ranije dao na uvid javnost u svojoj „Sivoj knjizi“ u kojoj analizira problem sive ekonomije ponudivši i načine za borbu protiv nje.